COVB

Serveis a particulars

Consells per l’atenció a les mascotes després de les vacances d’estiu

La tornada d’unes vacances pot resultar difícil per a les mascotes, especialment per als gats i gossos. La represa de les rutines requereix d'unes atencions específiques perquè els animals de companyia s’adapten. Tant si viatgen com si es queden a càrrec d’algú, cal tenir en compte una sèrie de recomanacions.

A més d’una revisió veterinària per detectar possibles malalties, es recomana parar atenció a possibles canvis en el comportament i actuar en conseqüència. El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) recomana:

Retornar gradualment a les rutines
En general, el retorn de les mascotes a la rutina s’ha de fer de manera gradual, però amb fermesa. Durant el descans estival també s’acostuma a deixar de banda alguns hàbits d’obediència i disciplina, però aquesta situació ha de canviar a la tornada. Les mascotes, com nosaltres, necessiten temps per reordenar la conducta.

Sistematitzar l’alimentació
Cal tornar a establir les hores més adequades per alimentar les mascotes i oferir-los les quantitats que acostumem a donar-los. Per ordenar la sensació de gana que desperten les vacances, convé repartir l’aliment diari en un major nombre de porcions, però de menor quantitat. D’aquesta manera, es redueix l’ansietat que pot aparèixer quan el temps de repòs augmenta.

Donar importància a la higiene
La higiene és un dels factors que més influeix en el comportament de les mascotes a la tornada de vacances: el bany, tallar-los les ungles i raspallar-los les dents són tasques fonamentals per a la salut dels animals de companyia que prenen una especial importància en moments com aquest.

Rentar les joguines i els accessoris
Cal rentar o canviar les joguines, els llits, la roba i qualsevol altre element que la nostra mascota hagi utilitzat durant les vacances fora de casa. També s’ha de fer una neteja profunda dels espais de la llar on dorm, menja, juga o fa les seves necessitats. Així, eliminarem qualsevol hoste indesitjable que s’hagin colat a casa durant l’absència, com ara puces i larves.

Tornar a l’activitat física habitual
Els horaris establerts per a les activitats diàries han de ser una prioritat, per evitar l’estrès o la depressió. Durant les vacances, els gossos solen practicar molta més activitat física. Per això, cal incorporar gradualment totes aquelles activitats que es realitzaven abans. Qualsevol modificació dràstica en la conducta que perduri ha de ser considerada com un senyal d’alarma.

Observar atentament l’estat d’ànim
Cal fixar-se en el comportament de les mascotes quan tornen a l’entorn habitual. Per a elles, suposa tornar a passar més hores soles a casa. En la majoria dels casos, l’ansietat per la separació és un problema que es pot tractar amb bons resultats. No obstant això, es tracta d’un procés llarg i amb possibles recaigudes, que poden suposar objectes trencats, orina on no toca o que bordi quan no hi som.

Mantenir l’alerta davant possibles malalties
A la tornada de vacances, es recomana fer una revisió veterinària completa, especialment a l’estiu. És l’única manera de descartar  qualsevol afecció. Cal parar especialment atenció a símptomes com ara la pèrdua de pes o de la gana, diarrees o vòmits, pèrdua de l’equilibri, desorientació o manca d’atenció, canvis en femta o orina, caiguda del pelatge o pèrdua de brillantor.

Retornar de vacances des de l’estranger
Quan la tornada de vacances es fa des de l’estranger, cal seguir una sèrie de recomanacions específiques per evitar problemes. A més, si s’hi adquireixen, és important recordar que no es poden passar fronteres o controls duaners amb gossos, gats o fures de menys de tres mesos d’edat. En aquests casos, cal fer una visita al veterinari del país d’origen, per certificar que l’animal no té cap malaltia. A més, segons l’animal i el país d’origen, pot haver-hi proves veterinàries obligatòries.