COVB

Actualitat/ Notícies

Antonio Prats, Premi honorífic 2021 del COVB i Teresa Rigau, Premi VETS a la trajectòria professional

26/03/2022

Al voltant de 250 persones van assistir dimarts a la tarda a l’acte de lliurament dels Premis VETS 2021 del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona per reconèixer els professionals i les iniciatives més destacades en tots els àmbits de la veterinària.

Presentat per Xantal Llavinia, l’acte el va inaugurar la Dra. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i el va clausurar la Hble. Sra. Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

En el seu parlament de presentació, el Sr. Ricard Parés, vicepresident del COVB, va recordar que la clínica veterinària viu en un context complicat: té poc reconeixement social, un creixent intrusisme professional i, de vegades, poc recolzament polític, així com posa de manifest l’IVA veterinari, i com el Col·legi treballa per donar resposta a través de l’assessorament i la tasca del Comitè de Clíniques i del Comitè de Deontologia. També va recordar els reptes en salut pública, en seguretat alimentària, en benestar animal i en ramaderia amb la nova figura del veterinari d’explotació definida per Decret.

Aquests són els Premis VETS 2021:

  • Premi Honorífic del COVB. Antonio Prats Esteve. Un dels primers clínics de petits animals de Barcelona, deixeble d’en Miquel Luera. Mestre de tota una generació de veterinaris de petits animals. Pioner de l’especialitat de reproducció en animals de companyia.  Membre de la Junta directiva del Col·legi de Barcelona als anys 80 i d’AVEPA. Medalla d’or d’AVEPA, i de l’Associació francesa  de  veterinaris especialistes de petits animals. Acadèmic de numerari de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya entre altres distincions.
  • Premi VETS a la Trajectòria ProfessionalTeresa Rigau i Mas. Va ser la primera dona veterinària en treballar amb vaquí i porcí a Osona. El 1986 es va incorporar a la Facultat de Veterinària de la UAB, a la Unitat de Reproducció Animal. Ha estat pionera i referent per a moltes dones veterinàries en el treball de la dona en el món de la producció animal al nostre país.
  • Premi VETS One HealthHIPRA. Laboratori de referència dedicat a la recerca, producció i comercialització de vacunes i productes de diagnòstic. Experts en vacunes per a sanitat animal, HIPRA ha fet un nou pas cap a la salut humana recolzat en la seva experiència i el seu coneixement. El millor exemple és la vacuna que està desenvolupant per la COVID-19.
  • Premi VETS a la Clínica Veterinària: Fundació Hospital Clínic Veterinari de la UAB. L’Hospital Clínic Veterinari de la UAB és mirall i exemple de funcionament d’un hospital Veterinari d’una facultat de veterinària, per totes les Universitats a Espanya, gràcies al seu excel·lent nivell de formació per veterinaris i el seu excel·lent nivell de clínica veterinària per petits animals i cavalls.
  • Premi VETS a la Ramaderia: Agustí Camprodon Ylla. Forma part d’una generació de veterinaris de producció que van ser pioners en el desenvolupament de la producció porcina, en l’aplicació de noves tecnologies, i en una nova visió del que és la sanitat animal.
  • Premi VETS a la Recerca:Joaquim Segalés. Catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UAB i investigador al Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CReSA). El seu principal tema d’investigació són les malalties i la patologia porcines. L’any 2014 va començar a treballar amb coronavirus zoonòtics, cosa que li va permetre continuar investigant amb el SARS-CoV-2 des de principis de 2020. Forma part Comitè Científic Assessor de la COVID-19 del Departament de Salut i forma part del grup de treball internacional sobre models animals de COVID-19 de l’OMS, l’Organització Mundial de la Salut.
  • Premi VETS a la Seguretat Alimentària: Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya. Aquesta associació fundada l’any 1993, fa 29 anys que representa als veterinaris que es dediquen a l’àmbit de la seguretat alimentària i la salut pública, sent un referent a Catalunya per les seves formacions, conferències i taules rodones, d’elevada qualitat tècnica.
  • Premi VETS a la Protecció Animal: Associació d’Animalistes sense Fronteres de Cornellà. És una associació sense ànim de lucre que des de 2015 recull, rescata i dona gossos en acollida o adopció.
  • Premi VETS a la Iniciativa Pública: Ajuntament de Sabadell i Ajuntament de Terrassa per les seves campanyes per fomentar i promoure la tinença responsable d’animals.
  • Premi VETS Ajuda i Assistència: Francesc Closa Sebastià. Pel seu treball amb el Grup d’Emergències Veterinàries del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, el qual realitza assistència en tot mena de serveis que impliquin el salvament d’animals en situacions de risc: animals implicats, víctimes o circulant fora de control en vies de comunicació, animals atrapats dins de construccions, o immobilitzant animals agressius o que suposin un risc per a les persones entre altres situacions.
Aquesta edició dels Premis VETS 2021 ha comptat amb el suport de Grup Gepork, MSD Animals Health, LETI Pharma, Chemetall i Royal Canin.