COVB

Actualitat/ Notícies

L’avantprojecte de Llei de Drets dels Animals aprovada pel Consell de Ministres

05/08/2022

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns l’avantprojecte de Llei de Drets dels Animals impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la primera norma estatal que regula la relació amb els animals de companyia a Espanya.

El 18 de febrer, el Consell de Ministres ja havia aprovat un avantprojecte de Llei de Protecció, Drets i Benestar dels animals però que va ser modificat a petició del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Després de fer ajustaments al text, el Ministeri de Drets Socials va publicar un nou esborrany, sotmetent-lo a audiència pública del 8 al 29 de març.

Finalment, l’avantprojecte de Llei ha tornat al Consell de Ministres, on ha rebut, per segona vegada, el vistiplau de l’Executiu i ara començarà el seu tràmit parlamentari.

Les claus de l’avantprojecte

  • La norma impedeix que se sacrifiquin animals de companyia excepte per motius sanitaris i d’eutanàsia.
  • S’endureixen les penes de maltractament a través de la reforma del Codi Penal i s’hi inclou tots els animals vertebrats, el maltractament dels quals no comportava “cap retret penal” fins ara.
  • En els casos de maltractament amb mort de l’animal, la condemna s’agreuja i podrà ser de fins a 36 mesos.
  • La llei exigeix que tots els animals de companyia estiguin identificats i que la cria només es pugui fer mitjançant criadors registrats.
  • Es prohibeixen els circs amb animals salvatges i la comercialització de gossos, gats i fures a les botigues de mascotes, així com, la seva exhibició i exposició al públic amb fins comercials.
  • Els zoos i els delfinaris es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.
  • Es prohibeixen activitats i espectacles en què puguin patir dany o mort, com ara les baralles de galls o el tret al colomí.