COVB

Actualitat/ Notícies

El CCVC i el COVB se sumen a la iniciativa mundial de l’OMS d’erradicar la ràbia promovent la vacunació

02/10/2020

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris de Catalunya se sumen a la iniciativa mundial liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) d’erradicar la ràbia l’any 2030.

És en aquest sentit que les entitats del nostre territori han emès una nota de premsa als mitjans de comunicació a través del qual es fa defensa de la vacunació anual de les mascotes com a mesura per erradicar aquesta malaltia.

En concret, des del comunicat conjunt es demana a la Generalitat de Catalunya, un any més, l’obligatorietat de vacunar els gossos contra la ràbia, els quals representen el 98% dels animals infectats per aquesta patologia. El virus, Lyssavirus, Rabdoviridae, es transmet amb la mossegada, la saliva o l’esgarrapada procedent d’un animal infectat i pot passar a l’home.

És un cas clar de zoonosi i cada any es moren 60.000 persones a tot el món: la ràbia és la malaltia infecciosa més letal que es coneix, una vegada s’han manifestat els primers símptomes clínics l’evolució és sempre una encefalitis mortal.

Aquesta alta capacitat de passar d’animal a persona ens recorda la importància del concepte One Health (Una Sola Salut), i que per garantir la salut dels humans cal que els animals que conviuen amb nosaltres estiguin sans. La nostra salut, la dels animals i la del planeta està interrelacionada.

Per això mateix és tan important la campanya de vacunació, a més cal tenir molt en compte que, per exemple, l’any 2019 el Servei Veterinari Oficial de control en frontera va detectar 112 animals que viatjaven cap a Espanya de manera il·legal.

Pots trobar la nota de premsa AQUÍ.