COVB

Actualitat/ Notícies

EDITORIAL: L’aterratge dels grups d’inversió a les clíniques veterinàries: una amenaça o una oportunitat?

20/09/2022

A Catalunya, com en altres països europeus avançats, els grups d’inversió han anat entrant a poc a poc en la compra de clíniques veterinàries, en un procés lent, però sostingut i que sembla que no té aturador. Posicionar-se davant d’aquest fet és controvertit. Per algunes clíniques, vendre’s a grups d’inversió ha estat una manera d’evitar la seva desaparició, sobretot davant de conflictes com el relleu generacional o la forta competència del sector. En aquests casos, per tant, vendre’s la clínica ha estat una opció bona.

Però, d’altra banda, les clíniques que no s’han plantejat vendre’s es pregunten si podran ser viables en un sector que és cada cop més competitiu. I és comprensible. Els fons d’inversió ja fa anys que han entrat amb força en països com Anglaterra o Holanda, un fet que ens avança el que ens arribarà aquí en els pròxims anys. En alguns països, els grups d’inversió han arribat a adquirir fins a un 30% de les clíniques.

Això vol dir que no hi ha futur per a les clíniques independents? La resposta evidentment és que sí que en tenen, de futur, però sempre en un món molt competitiu. Per això cal una formació d’excel·lència i uns bons coneixements de gestió empresarial, punt feble (acceptem-ho) de molts veterinaris. Vivim en un món molt competitiu, en la nostra professió i en moltes altres. Però hi ha d’haver un lloc per a tothom.

Ricard Parés
Vicepresident del COVB