COVB

Actualitat/ Notícies

EDITORIAL. Els veterinaris, solidaris amb Ucraïna

16/03/2022

La invasió russa d’Ucraïna ens ha deixat a tots esparverats. En ple segle XXI, semblava impensable tornar a veure imatges de tancs entrant a les ciutats, bombes sobre civils o cues de dones i nens fugint del terror del seu país natal. Abans de res, volem expressar un rebuig absolut a aquesta guerra incomprensible.

Les conseqüències dels conflictes armats sempre són desastroses. Però aquesta guerra, a més del drama humanitari, ha provocat molts efectes que ni ens esperàvem ni sospitàvem. Hem vist el gas, l’electricitat i el petroli a preus que mai no hauríem pensat. Estem veient l’encariment de molts productes alimentaris bàsics. I la professió veterinària també s’hi veurà implicada.

Sempre s’ha dit que Ucraïna és el graner d’Europa. Efectivament, molts països, entre ells Catalunya, depenen del blat de moro ucraïnès. La manca d’abastiment d’aquest cereal podria tenir conseqüències desastroses, però sabem que la Unió Europea està buscant alternatives per proveir-se’n en altres països. Tanmateix, aquestes alternatives no són fàcils de gestionar: per importar blat de moro dels Estats Units o de l’Argentina, la Unió Europea ha de flexibilitzar les exigències, ja que en aquests països la producció no es regeix per les normes vigents a la UE.

El control sanitari dels animals de companyia és un altre risc important. Les persones desplaçades d’Ucraïna són majoritàriament dones i infants, que sovint estan acompanyats per les seves mascotes. En aquests moments tan dramàtics, per a un infant la companyia de la seva mascota suposa un suport emocional important, i els veterinaris podem ajudar moltíssim atenent aquestes mascotes, que en ocasions arribaran sense identificar, mal vacunades o mal desparasitades. Però no podem oblidar els riscos sanitaris: Ucraïna és un país endèmic de ràbia, i és molt important garantir el control de totes aquestes entrades. Des del primer dia de la crisi, el Col·legi ha estat en contacte amb el Departament d’Acció Climàtica per coordinar conjuntament el control d’aquestes mascotes. Volem preparar un cos de veterinaris voluntaris per atendre aquests animals, però primer cal tenir molt clar quins protocols s’han d’aplicar i com s’han de fer les quarantenes, i necessitem coordinar-nos amb el Departament. Volem fer-ho bé, ja que la responsabilitat del veterinari és gran. No volem que les ganes d’ajudar ens portin a fer-ho de pressa i malament. Us hem anat informant de tot el que podeu fer si voleu col·laborar, i ho continuarem fent a mesura que avancin els dies.

També sabem que molts de vosaltres voleu col·laborar amb la recollida de material per fer arribar a Ucraïna. Tota ajuda és bona, i ja hi ha algunes entitats que hi treballen. Ajudarem en tot el que calgui, però els veterinaris ens hem de centrar en allò en què millor podem ajudar: els controls sanitaris de les mascotes.

Tots els correus electrònics i trucades que rebem al Col·legi demanant que ens impliquem posen en evidència la solidaritat del nostre país i dels veterinaris en particular. Ja ho vam demostrar durant la pandèmia aportant respiradors i material per als hospitals. Des del Col·legi ho farem, però volem fer-ho bé. Moltes gràcies a tots vosaltres, veterinàries i veterinaris, per la vostra solidaritat. Aquesta actitud és un orgull per a la nostra professió.

Ricard Parés

Vicepresident del COVB