COVB

Actualitat/ Notícies

Valoracions del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya arran del positiu d’un gat per SARS-CoV-2

11/05/2020

Després del recent positiu confirmat per SARS-CoV-2 en un gat per part dels investigadors d’IRTA-CReSA, el primer a tot l’Estat, des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) es vol fer una crida a la calma i diferents aclariments.

Aquest ha estat el primer animal positiu al territori i el sisè gat contagiat a tot el món i, en tots ells, s’ha detectat una simptomatologia de molt lleu a moderada. A més, hi ha un altre factor en comú: tots convivien amb una o vàries persones malaltes per la COVID-19 i, per tant, es considera que els gats s’han contagiat per les persones.

Justament aquest és el cas del gat de Catalunya: el seu propietari i les altres persones que vivien a la mateixa casa, havien passat la infecció. El van dur al veterinari en adonar-se que no es trobava bé i la veterinària va comprovar que presentava signes clínics respiratoris, així com una cardiomiopatia hipertròfica. L’estat era crític i van acordar realitzar una eutanàsia humanitària. En aquest context, es va procedir a realitzar una investigació més a fons, que va confirmar el positiu.

Des del CCVC es destaca que cal diferenciar entre contagiar-se i ser contagiós. Els gats són susceptibles a la infecció pel nou coronavirus però no hi ha cap evidència que suggereixi que són contagiosos per als humans. La via de transmissió predominant de la COVID-19 és d’humà a humà. El comunicat íntegre es pot trobar AQUÍ.

En aquest sentit el veterinari, investigador de l’IRTA-CReSA i catedràtic de la UAB, Quim Segalés, ha publicat recentment un nou vídeo amb diferents valoracions al voltant d’aquest cas. Es pot visualitzar a continuació: