COVB

Actualitat/ Notícies

Nota de premsa: Amb el 21% d’IVA, l’Administració torna a posicionar-se contra el sector veterinari fent de la salut un luxe

30/11/2020

En el context de la setmana del 27 de novembre, el COVB s’ha fet ressò del malestar dels professionals veterinaris pels reiterats incompliments polítics, en aquest cas concret, per la permanència dels serveis veterinaris al 21% d’IVA: el Govern Central ha tancat la porta a qualsevol de les 3 esmenes sobre l’IVA i, un cop més, no entraran en els pressupostos.

Aquesta sensació de menysteniment de la veterinària, es veu agreujada amb la falta de consideració de la professió per part de les Administracions durant la pandèmia de Covid-19. Amb aquests antecedents, el COVB ha volgut fer saber als mitjans de comunicació la situació del sector veterinari amb una nota de premsa.

Podeu accedir als impactes en:

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20201127/49741172533/veterinarios-molestos-con-el-gobierno-por-no-bajar-el-iva-de-sus-servicios.html

ABC

https://agencias.abc.es/noticia.asp?noticia=3559503

Europa Press

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-veterinarios-catalanes-critican-21-iva-aplicado-sector-20201127142706.html

EFE

https://efs.efeservicios.com/texto/veterinarios-molestos-gobierno-bajar-iva-servicios/55005013563

Diario Veterinario

https://www.diarioveterinario.com/t/2179200/iva-veterinario-vuelven-posicionarse-contra-sector-haciendo-salud-lujo

Animal’s health

https://www.animalshealth.es/profesionales/iva-veterinario-denuncian-que-gobierno-considera-veterinaria-un-lujo

Metropoli Abierta

https://www.metropoliabierta.com/el-pulso-de-la-ciudad/veterinarios-barcelona-iva_33723_102.html

Gente Digital

http://www.gentedigital.es/catalunya/noticia/3016792/los-veterinarios-catalanes-critican-el-21-de-iva-aplicado-sobre-su-sector/

 

NOTA DE PREMSA:

Amb el 21% d’IVA, l’Administració torna a posicionar-se contra el sector veterinari fent de la salut un luxe

 

Barcelona, 27 de novembre de 2020. – Un cop més, l’Administració decep el sector veterinari amb el vet del Govern Central a les esmenes per abaixar l’IVA dels serveis veterinaris. Fet el qual porta la qüestió a una via morta en termes legislatius, ja que aquestes esmenes no seran votades en el Ple del Congrés; així com quedaran fora dels pressupostos de l’Estat.

Des del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) volem transmetre el malestar dels professionals veterinaris amb la inadmissió de les tres esmenes que reclamaven aquesta rebaixa i que posa de manifest una altra vegada els incompliments polítics sobre la reducció de l’IVA.

Entre altres institucions i particulars, el COVB no només ha reclamat públicament la rebaixada de l’IVA sinó que ha fet gestions directament amb Congrés a Madrid. Es tracta d’una reivindicació històrica que veu evident que la veterinària no és una activitat  de luxe, pel que un IVA del 21% és incomprensible.

Considerem absolutament discriminatori que la Veterinària sigui una activitat sanitària essencial (reconeguda a  totes les resolucions dictades durant l’Estat d’Alarma) i en canvi tingui un tipus impositiu general del 21%. La salut dels animals, com la de les persones, no és un luxe: la pandèmia ha posat de manifest la importància del control dels animals.

Per això creiem també oportú recordar que la pujada del 10% al 21% de l’IVA l’any 2012 va ser un dany col·lateral injust que van rebre els veterinaris en una situació de crisi econòmica.

Des del COVB volem transmetre als responsables polítics el sentiment que hi ha al sector d’abandonament per part de les Administracions. Un sentiment que s’ha agreujat en el context de la pandèmia de Covid-19.

Durant la pandèmia i, sobretot, en els moments més durs, els veterinaris no han tancat des del març, tot i la manca de coneixements sobre la malaltia i les dificultats en disposar d’EPIs i altre material sanitari de prevenció.

No només això, el sector veu amb desencís com havent ofert la seva ajuda amb la cessió de respiradors o la possibilitat de realitzar PCR massives a la població, entre altres, no se l’ha tingut en compte. I, el que considerem encara més greu, essent la Covid-19 un clar cas de zoonosi, des de l’Administració no s’ha comptat amb els professionals veterinaris en els òrgans d’estudi, consulta, gestió i control de la malaltia pandèmica.

Per una qüestió de respecte professional i de justícia, demanem a tots polítics que  com a mínim compleixin les seves promeses.