COVB

Actualitat/ Notícies

L’esterilització animal és una pràctica adequada, sempre després d’una valoració del risc i el benefici per part del veterinari

22/02/2021

L’esterilització animal és una pràctica sanitària adequada per evitar la cria sense control, que pot derivar en un augment de l’abandonament d’animals, però sempre després que s’hagi fet una valoració acurada del risc/benefici que comporta, per part del veterinari. El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) vol fer una crida perquè abans de prendre aquesta decisió sempre es faci aquesta consulta al veterinari, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Esterilització Animal, que se celebra demà.

L’esterilització animal és una pràctica cada cop més comuna per evitar la cria sense control d’espècies animals com gats i gossos, atès que aquesta cria descontrolada pot conduir a un augment de l’abandonament d’aquests animals. En aquest sentit, l’Associació Mèdica Veterinària de la Societat Protectora d’Animals (HSVMA, segons les seves sigles angleses) va instituir el Dia Mundial de l’Esterilització Animal que se celebra l’últim dimarts de cada mes de febrer per ajudar a prendre’n consciència.

«S’ha demostrat estadísticament que l’esterilització augmenta la longevitat, de manera que els animals esterilitzats viuen més temps respecte al conjunt d’aquells que no han estat esterilitzats. Tot i així és convenient analitzar cas per cas, atès que, per a alguns animals, l’esterilització és beneficiosa, i imprescindible en molts casos, però, per a uns altres, pot ser contraproduent, sobretot si ha de ser quirúrgica i, per tant, irreversible», exposa el Manel Oms, president del Comitè Assessor per a la Clínica d’Animals de Companyia del COVB.

L’esterilització pot ser quirúrgica o mèdica, amb diverses modalitats cadascuna d’elles, i ha de ser tinguda en compte per a cada individu, la seva condició sanitària, el seu hàbitat, la seva edat, així com les modificacions emocionals que aquesta li pot produir.

Actualment, no hi ha un consens respecte a l’edat idònia per esterilitzar gats i gossos. Els veterinaris dels Estats Units practiquen una gonadectomia opcional (extirpar testicles mitjançant la castració o els ovaris de les femelles mitjançant una cirurgia, la ovariohisterectomia) entre els 6 i 9 mesos. En el cas dels gats mascles, la gonadectomia opcional s’aconsella perquè els gats intactes sexualment poden tenir un comportament sexual inadequat (dismòrfic) que pot dificultar la convivència en l’entorn domèstic. Però en el de les gates, els gossos i les gosses cal una valoració individual.

«En definitiva, cal valorar els riscos/beneficis que suposa aquesta esterilització i prendre la decisió, al costat del veterinari habitual, de si cal esterilitzar o no l’animal, amb quina modalitat i, per descomptat, fer les proves preanestèsiques necessàries en cas que s’hagi triat l’esterilització quirúrgica», explica Manel Oms.

El COVB recomana a tota aquella persona que desitgi esterilitzar la seva mascota o que hagi de fer-lo perquè la legislació li ho exigeix que visiti el seu veterinari habitual, qui millor coneix la seva mascota i les seves circumstàncies, i li formuli tres preguntes:

  1. Quan és el millor moment de fer-lo?
  2. Quins tipus d’esterilització existeixen i quins pros i contres té cadascun?
  3. Quins avantatges i inconvenients té cada tipus d’esterilització?

 

Contacte de premsa i entrevistes:

Montse Llamas – T. 636 82 02 01. – montse@alaoeste.com

Sonia Joaniquet – T. 663 84 89 16. – sonia@alaoeste.com