COVB

Actualitat/ Notícies

L’Agència Europea de Medicaments aprova la nova classificació d’antibiòtics veterinaris

31/01/2020

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha aprovat la nova classificació dels antibiòtics veterinaris, considerant tant el risc que el seu ús en animals causa a la salut pública com la necessitat d’usar-los en veterinària. Des d’ara, doncs, es dividiran en quatre categories, de l’A a la D:

La categoria A (Avoid, evitar) inclou antibiòtics no autoritzats actualment en medicina veterinària a la UE. El seu ús en animals productors d’aliments està prohibit i únicament es poden administrar a animals de companyia en circumstàncies excepcionals.

La categoria B (restrict, restringir) abasta quinolones, cefalosporines i polimixinas de tercera i quarta generació. El seu ús en animals s’ha de restringir per mitigar el risc per a la salut pública.

La categoria C (Caution, precaució) inclou els antibiòtics que compten amb alternatives en medicina humana a la UE però que, en medicina veterinària, només troben algunes alternatives en certes indicacions. Tan sols s’han d’utilitzar quan no hi hagi substàncies antimicrobianes efectives en la categoria D.

La categoria D (Prudence, prudència) és la de menor risc. Poden utilitzar-se en animals de manera prudent i han d’evitar tant el seu ús innecessari com els llargs períodes de tractament. I el tractament grupal només s’ha d’aplicar quan l’individual no sigui viable.

La nova classificació dels antibiòtics veterinaris ha estat també aprovada pel Comitè de Medicaments Humans i s’adapta a l’enfocament One Health, que promou una estreta col·laboració entre la medicina humana i la veterinària.

Es pot consultar més informació AQUÍ.