Actualitat/ Notícies
La meitat dels estudiants de Veterinària de la UAB han patit depressió, ansietat i/o estrès

30/05/2025
Un estudi pioner a l’Estat espanyol, liderat per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Galatea i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), revela que el 50 % de l’alumnat dels graus de Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments ha patit depressió, ansietat i/o estrès durant el curs 2023-2024. A més, un 32 % ha experimentat burnout i un 10,6 % ha tingut pensaments suïcides.
L’enquesta, realitzada a més de 300 estudiants, va ser la primera fase d’un pla pilot que ja s’ha implementat durant el curs 2024-2025 amb l’objectiu de millorar el benestar emocional i dotar l’alumnat de soft skills i eines d’autocura. Segons Manel López-Béjar, degà de la Facultat, “volem crear un ambient educatiu que promogui la resiliència i el desenvolupament saludable com a base de la futura pràctica veterinària”.
L’anàlisi qualitativa ha identificat diversos factors de malestar: la càrrega acadèmica, la gestió del temps entre classes, pràctiques i descans, la manca de comunicació efectiva amb el professorat i les dificultats burocràtiques del grau. Per donar-hi resposta, s’han posat en marxa:
- Millora de la programació acadèmica i flexibilitat en calendaris i avaluacions.
- Formació en soft skills per a cinquè curs: empatia, gestió de l’estrès, resolució de conflictes.
- Sessions de tutoria en un entorn ampliat i personalitzat.
- Activitats de foment de la intel·ligència emocional i de la comunitat dins la Facultat.
- Jornades de sortides professionals, com la JOVs, per reduir la incertesa sobre el futur laboral.
Aquesta iniciativa respon a l’alta prevalença de burnout entre veterinaris/es de clínica de petits animals (78 %) i al fet que el risc de suïcidi en la professió és fins a 3,5 vegades superior a la mitjana de la població. Els resultats del pla pilot s’avaluaran al llarg del 2025 per ajustar i estendre les mesures de cara als propers cursos.