COVB

Actualitat/ Notícies

Gràcies per tot!

06/11/2023

Benvolguts i benvolgudes,

El passat dissabte 4 de novembre van tenir lloc les eleccions al nostre Col·legi, i va sortir guanyadora la candidatura encapçalada per Joan Mesià. La meva enhorabona al Joan i a tot el seu equip. Han estat unes eleccions amb més de 1.000 votants, una participació altíssima que hem de valorar molt positivament, i que ha estat inèdita en la història del nostre Col·legi.

Vull donar les gràcies als 3 membres de la Junta electoral i als 3 membres de la Mesa electoral per la seva col·laboració en aquestes eleccions, i també a l’Alejandro Fernández, l’advocat que ha fet de mediador entre les dues candidatures. Gràcies a tots ells, la campanya electoral i l’organització de les votacions ha estat implacable. També vull donar les gràcies a tots els treballadors del Col·legi per la seva col·laboració i per la seva professionalitat.

Durant quatre anys m’ha tocat encapçalar una Junta que ha gestionat el Col·legi en uns moments convulsos, amb una pandèmia entremig. En aquest escrit em toca a mi, com a Vice-president sortint, demanar disculpes per tot allò que hauria pogut fer millor. Però us puc assegurar que en tot moment he procurat i he posat tota l’energia, i no ho he fet pas sol. Vull fer un reconeixement als membres de Junta que al llarg de tot aquest periple també s’han deixat la pell i s’han mantingut al peu del canó: Marta Legido, Manel Oms, Iñigo Lyon i Anna Romagosa. També als qui des de fora han recolzat a la Junta: la Sívia i el Ricard. Però permeteu-me una menció especial a la Marta Legido. En el moment de màxima tensió, en el moment menys lluït, ella va fer un pas endavant i va assumir la Presidència. Un gest de responsabilitat que és just agrair-li. La teva feina no ha estat en va, Marta, tot el contrari, va permetre la remuntada del Col·legi. També vull agrair la tasca portada a terme pel gerent Prudenci Irurre, que va saber portar el timó del dia a dia del Col·legi en moments molt complicats. I com no, a tots els treballadors, grans professionals i millors persones.

Durant aquest temps s’ha fet feina, molta feina. Però sobretot, s’ha intentat incidir en els temes “de fons” que preocupen a la professió: la imatge del veterinari, un assessorament de clíniques adaptat als nous temps, la lluita contra l’intrusisme professional… S’ha donat un fort impuls a la formació, i s’han creat nous actes que en els propers anys segur que prenen força: Premis Vets, la jornada Impuls_VET sobre el futur de la professió, o la col·laboració amb la facultat de Veterinària de la UAB. Barcelona ha tingut l’oportunitat de presidir el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, on també s’ha donat un fort impuls: l’AIAC funciona molt bé, hem creat la Comissió One Health amb membres d’altres professions sanitàries, i estem a punt d’aprovar la vacunació obligatòria de la ràbia. Tot això en són només alguns exemples. No convé ara fer un llistat de tota la feina feta, però se n’ha fet, i molta, amb l’ajut de moltes persones. I la situació econòmica, tant del Col·legi com del Consell, és molt bona.

Com a candidat en aquestes eleccions, m’ha tocat encapçalar la candidatura #VetsComTu. Vull agrair públicament la implicació de tots els seus membres, que en tot moment hi han posat la màxima il·lusió i esforç. Costa molt trobar veterinaris que vulguin dedicar unes hores i un esforç, de forma altruista, a treballar per a la professió, però, tot i això vam aconseguir formar una llista jove, paritària, i molt representativa de la professió, que sempre ha actuat escoltant la veu de tots els seus membres. La nostra candidatura va elaborar un programa que creiem atractiu i ha procurat explicar les nostres propostes des del respecte, amb ganes d’aportar coses noves al Col·legi. Us puc assegurar que aquesta ha estat sempre la nostra voluntat, i no sempre ha estat fàcil. Vull fer un reconeixement públic a la dedicació de tots els membres de la candidatura, que han treballat amb honestedat i pel bé de la professió.

Però ara toca passar pàgina i recolzar a la nova Junta de Govern. Nosaltres teníem un projecte diferent del qual ha sortit guanyador. Per això caldrà entendre la nostra discrepància, totalment lícita, però no obstant serà sempre des del respecte i constructiva. Discrepar sí, però sempre amb respecte. Pel bé de tots i de la professió, ara toca donar estabilitat al Col·legi i tancar aquesta etapa de fortes convulsions. Si els veterinaris no sabem anar units, mai podrem defensar la nostra professió. També us vull dir que jo, personalment, passaré a ser senzillament el col·legiat 2.621 i deixaré pas als que segueixen.

Desitjo el millor a qui em substituirà, Joan Mesià. Joan, sigues valent. Porta a terme tot allò que has promès durant la campanya. Sigues honest, encara que algú se’n rigui quan senti aquestes paraules. Cal construir, no destruir. Sigues tu mateix. I, sobretot, no et deixis manipular.

Una forta abraçada a tothom i molta sort.

Ricard Parés i Casanova