COVB

Actualitat/ Notícies

El COVB posa en valor el paper dels veterinaris per garantir la vigilància i el control dels aliments

06/06/2023

7  de juny, Dia Mundial de la innocuïtat dels Aliments

El COVB posa en valor el paper dels veterinaris per garantir la vigilància i el control dels aliments  

  • Els veterinaris són els professionals formats en sanitat animal i malalties zoonòtiques a qui correspon la vigilància de tots els aliments d’origen animal.
  • Des de la granja fins a la taula, els veterinaris són fonamentals per assegurar que els aliments que mengem siguin segurs.
  • L’augment del nombre de les alertes és sinònim de que els controls funcionen, són més estrictes i les xarxes d’informació entre països més àgils.

Barcelona, 6 de juny de 2023.- El Col·legi de Veterinaris de Barcelona (COVB) se suma a la celebració el 7 de juny del Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments. Una iniciativa impulsada per la FAO i l’OMS que té com a objectiu cridar l’atenció i inspirar accions per ajudar a prevenir, detectar i gestionar els riscos transmesos pels aliments i d’aquesta manera contribuir a la seguretat alimentària i la salut humana.

“El control de la Innocuïtat dels aliments és uns àrea rellevant de la Salut Pública que protegeix la salut de les persones i salva vides. Tot i que és un aspecte de la veterinària menys conegut, els veterinaris tenim un paper rellevant i reconegut per la nostra formació en sanitat animal i malalties zoonòtiques transmeses per animals” explica Marta Legido, veterinària i membre de la Junta de Govern del COVB.

En aquest sentit, cal recordar que a la Unió Europea i a l’Estat espanyol, els veterinaris són per normativa els professionals responsables del control i vigilància de tots els aliments d’origen animal, és a dir, els veterinaris han de fer el seguiment de tot el procés dels aliments des del seu origen a les explotacions (ramaderes, avícoles, apícoles, piscícoles…) fins que arriben a mans dels consumidors a la botiga.

Les malalties transmeses pels aliments solen ser de naturalesa infecciosa o tòxica. I, sovint són causades per agents físics, biològics o químics. Els principals són bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques que entren en l’organisme a través d’aliments o aigua contaminats.

També hi ha altres riscos derivats de l’acció de l’home, com ara l’ús de plaguicides en el cas dels vegetals, l’ús d’antibiòtics a la ramaderia o la presència de metalls pesants o plàstics en alguns aliments degut a la contaminació o el deteriorament del medi ambient. Gràcies als controls sanitaris realitzats pels veterinaris es pot evitar que aliments amb  aquests perills arribin a la cadena alimentària.

A Europa i els països desenvolupats amb normes i sistema de control eficaços, els aliments són cada cop més segurs i paradoxalment cada any es notifiquen més alertes alimentàries, en part gràcies a que els controls són més estrictes i que les xarxes internacionals d’informació són més ràpides i precises.

“És important reconèixer que la salut de les persones, els animals i el medi ambient estan interrelacionats i qualsevol incident advers a la innocuïtat pot tenir un impacte global en la salut  dels tres elements,” conclou la veterinària Marta Legido.