COVB

Actualitat/ Notícies

El COVB anima a viatjar amb animals de companyia després d’escollir bé el transport, conèixer la normativa de la destinació i buscar un allotjament a on s’acceptin animals de companyia

14/03/2024

Abans d’un viatge cal portar l’animal de companyia al veterinari perquè l’examini, avaluï si el seu estat de salut és bo, i si està preparada per a viatjar

El COVB anima a viatjar amb animals de companyia després d’escollir bé el transport, conèixer la normativa de la destinació i buscar un allotjament a on s’acceptin animals de companyia

  • El veterinari ha d’avaluar l’estat de salut de l’animal de companyia abans del viatge, comprovar si està a punt per a viatjar i emetre els certificats pertinents.
  • Cal triar el transport més adequat per a cada animal de companyia i que el transport o sistema de retenció compleixi les normatives
  • La documentació necessària per viatjar amb un animal de companyia és el passaport europeu i, fora de la UE, el passaport de bona salut i, de vegades, el certificat oficial d’exportació. 

Barcelona, 13 de març de 2024.- El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) anima els tutors dels animals de companyia a planificar bé les vacances, com ara les de Setmana Santa, cosa que inclou comprovar amb el veterinari que el seu animal de companyia gaudeix de bona salut i està preparat per viatjar; triar el transport més adequat per l’animal (cotxe, tren, vaixell o avió); contactar amb l’ambaixada o el consolat del país de destinació per conèixer la seva normativa respecte a les mascotes; i escollir un allotjament que les admeti, perquè l’experiència sigui el més agradable i còmoda possible per a l’animal i la família.

 

Abans del viatge

Abans del viatge, cal portar l’animal de companyia al veterinari perquè l’examini, avaluï si el seu estat de salut és bo, i si està preparada per a viatjar, ja que els gossos i d’altres animals són sensibles als canvis de rutines. És molt recomanable habituar-los gradualment al transport. En aquesta fase prèvia, es poden fer petits entrenaments, com ara trajectes curts, per a acostumar als animals.

És molt important triar el mitjà de transport idoni (cotxe, tren, vaixell o avió) i assegurar- se que el transportí o sistema de retenció compleixi les normatives de cada transport i garanteixi la seva seguretat i comoditat durant el viatge. Unes 2-3 hores abans del viatge, es recomana no donar menjar als animals de companyia per evitar que es maregin i treure’ls a passejar perquè es trobin més relaxades durant el desplaçament.

 

Requisits i documentació necessària

És imprescindible comprovar que es porta tota la documentació necessària. Dins la Unió Europea (UE) i països associats, es demana que el gos estigui identificat amb microxip, desparasitat (en alguns països), amb la vacuna de ràbia en vigor (21 dies abans si és primera vacunació) i portar el passaport europeu complimentat.

Fora de la UE, és necessari contactar amb l’ambaixada o consolat del país de destinació per a conèixer els requisits d’entrada, és a dir, la normativa legal i sanitària del país, donat que pot variar molt. En aquests casos el viatger ha de portar sempre el certificat de bona salut de l’animal de companyia i, en alguns, un certificat oficial d’exportació.

Els certificats de salut s’expedeixen al veterinari habitual, però els certificats d’exportació requereixen que el centre tingui accés a la plataforma CEXGAN.

És important tenir actualitzat el passaport per a poder reingressar de nou a la UE i ser previsors amb les vacunacions antiràbiques i els tests d’anticossos si el país de destinació no està lliure de la ràbia.

 

Durant el viatge

Habitualment l’animal haurà de viatjar en transport, o en altres sistemes de retenció homologats i, de vegades, amb morrió, per la qual cosa cal verificar la normativa de cada mitjà de transport.

El transport ha d’estar ventilat i tenir prou espai perquè l’animal pugui fer la volta. Rentar- lo amb aigua i lleixiu per eliminar restes de feromona d’estrès. Uns dies abans podem deixar-lo a casa, obert, amb objectes familiars, com la manta, una joguina o mossegador, i d’aquesta manera ajudar a transformar-lo en un lloc de confort. Les feromones felines i canines sintètiques, ruixades sobre l’espai, també poden ajudar.

En el cotxe, els animals han d’estar separats del conductor i amb un sistema de retenció adequat. El més segur tant pels animals com pels ocupants del vehicle és portar-los al maleter i seients del darrere, separats per una reixeta o dins d’un transport. En

qualsevol cas, cal consultar les normes de la DGT.

La legislació espanyola exigeix portar tots els gossos amb morrió en transport públic i altres llocs excepte quan viatgin en transport. Alguns vaixells deixen passejar gossos lligats i amb morrió. Si no hi estan acostumats, se’ls ha d’habituar abans.

Si el viatge es fa amb avió, el transport ha de ser homologat i complir amb la normativa de la IATA (Associació Internacional de Transport Aeri). Algunes companyies permeten portar animals fins a cert pes a la cabina, amb un sistema adequat de retenció, però el que és habitual en autobusos i avions és que viatgin a la bodega. Cal evitar que viatgin a la bodega els gossos amb ansietat per separació, porucs o que pateixin amb el soroll. Sempre és convenient trucar a la companyia per informar-se i reservar el vol amb antelació.

 

En la destinació:

En arribar a la destinació per intentar minimitzar l’estrès de l’animal de companyia, s’aconsella:

  • Donar-li temps per conèixer l’entorn i adaptar-se: explorar junts el nou allotjament per generar confiança.
  • Facilitar-li objectes familiars, com el seu llit, joguines o menjadores, perquè estigui més còmoda i relaxada en el seu nou hàbitat, encara que sigui
  • Establir una rutina similar a la de casa en relació amb els horaris de menjar, passejar i descansar.
  • Garantir la seva seguretat, revisar l’entorn perquè no hi hagi objectes perillosos o substàncies tòxiques al seu abast.
  • Dedicar-li temps de qualitat, per a ajudar-la a tranquil·litzar-se i enfortir el vincle entre els