COVB

Actualitat/ Notícies

El COVB alerta que el canvi climàtic i el deteriorament mediambiental faciliten l’expansió de la leishmaniosi

02/06/2023

1 de juny, Dia Mundial de la Lluita contra la Leishmaniosi

El COVB alerta que el canvi climàtic i el deteriorament mediambiental faciliten l’expansió de la leishmaniosi

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona considera que cal extremar la vigilància i la prevenció per frenar l’augment de casos.

  • La incidència de leishmaniosi canina és de 31 casos nous per cada 1000 gossos a l’any.
  • La prevalença en gats és més heterogènia i varia molt d’una zona a un altre malgrat ser una malaltia endèmica.
  • Per la seva varietat de signes clínics i alteracions en les analítiques cal tenir present la leishmaniosi davant qualsevol diagnòstic diferencial tant en

gossos com en gats per reduir el risc.

Barcelona, 31 de maig de 2023.- L’1 de juny és el Dia mundial de la lluita contra la leishmaniosi. L’objectiu d’aquest dia és visibilitzar aquesta malaltia endèmica al nostre país, una malaltia sense cura definitiva per eliminar la infecció, però que tractada adequadament i amb controls anuals els gossos i gats poden mantenir una qualitat de vida molt bona. La leishmaniosi preocupa cada cop més als veterinaris perquè es tracta d’una malaltia zoonósica que es transmet tant a animals com a humans per la picada de femelles d’un tipus d’insectes anomenats flebòtoms. I també preocupa per la seva actual expansió especialment a la conca mediterrània a causa del canvi climàtic i el deteriorament mediambiental que afavoreix la presència del vector. Per això, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) considera que cal extremar la vigilància i la prevenció per frenar l’augment de casos.

Tot i que els gossos són el principal reservori del paràsit que la provoca en les àrees endèmiques, els gats també poden infectar-se per Leishmània. A Espanya es considera que la incidència de leishmaniosi canina és de 31 casos nous per cada 1000 gossos a l’any. En el cas dels gats, malgrat ser un país endèmic, té una distribució heterogènia i no s’ha descrit en totes les àrees geogràfiques. La prevalença en gats oscil·la, de manera similar a altres parts del món, entre l’1,3% fins al 60%.

El COVB defineixen la leishmaniosi com una malaltia silenciosa i amb moltes cares. D’una banda, és silenciosa perquè un gos pot estar infectat i no tenir alteracions clinicopatològiques o, fins i tot, si en desenvolupa, poden passar de 4 a 6 mesos fins que aquests siguin visibles. D’altra banda, es diu que té moltes cares perquè presenta signes clínics i alteracions en les analítiques molt diversos. Els signes clínics més habituals són lesions a la pell, ferides que no curen i creixement excessiu de les ungles. També poden presentar-se signes clínics menys habituals i que poden passar més desapercebuts com pèrdua de pes, de gana, apatia, problemes oculars i de les articulacions, coixesa, i en fases més avançades, problemes als ronyons i altres òrgans interns.

Davant aquesta variabilitat d’alteracions clíniques, la recomanació del COVB pels veterinaris és incloure la leishmaniosi en qualsevol diagnòstic diferencial, per poder tractar-la el més aviat possible de forma adequada i que així esdevingui una malaltia ben controlada clínicament. Per als propietaris, les recomanacions són l’ús tòpic de repel·lents enfront del flebòtom en diferents formulacions (pipeta o collaret) i reforçar el sistema immunitari, per així aconseguir en zones endèmiques com Catalunya i el Mediterrani, disminuir el risc d’infecció i les probabilitats de desenvolupar malaltia.

 

La leishmaniosi en gats

Els gats desenvolupen la malaltia en menor grau que els gossos i no és tan coneguda la situació epidemiològica de la leishmaniosi en les àrees endèmiques. No hi ha una estratègia definida per a la prevenció de la infecció per Leishmània en gats, però tots els estudis indiquen que la leishmaniosi canina i felina són molt semblants des d’un punt de vista clínic-pràctic i, per tant, també cal tenir-la present a l’hora de fer un diagnòstic diferencial. Això permetria tenir dades més acurades de la situació actual de la leishmaniosi en felins.

Davant qualsevol dubte sobre leishmaniosi o si vols saber quina és la millor opció preventiva per la teva mascota, el COVB recomana consultar amb el veterinari de confiança.