COVB

Actualitat/ Notícies

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona premia les iniciatives més destacades en veterinària de 2022

20/02/2023

Ignasi Farràs, Premi Honorífic 2022 del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona. L’Associació d’Usuaris de Gossos Pigall, Veterinaris d’Avià i Anna Ortonoves, del Departament de  Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, també han estat premiats

 • La tercera edició dels Premis VETS també ha reconegut a Jordi Manubens, expert en cardiologia, Albert Lloret, especialista en felins, les investigadores Maria Àngels Calvo i Laila Darwich i la periodista Bàrbara Julbe.
 • Els Premis VETS del COVB són un reconeixement a la professió veterinària i a la diversitat de sectors i àmbits on la veterinària és

Barcelona, 15 de febrer 2023.- Aquesta tarda s’ha celebrat l’Acte de Lliurament dels Premis VETS 2022, que impulsa el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) amb l’objectiu de posar en valor el paper de la veterinària i donar visibilitat i reconeixement als professionals de tots els àmbits: des de la clínica de petits animals a la seguretat alimentària, de la ramaderia al benestar animal, de la investigació a l’assistència i la protecció de les persones.

Al voltant de 225 persones han assistit en aquest acte que ha estat inaugurat per la Dra.

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la presència de Carme Mate, directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, i clausurat per la Sra. Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia, Generalitat de Catalunya, fet que posa en evidència l’ampli ventall de temes i àmbits que engloba la professió veterinària.

Justament per això també, aquesta edició s’ha afegit dues noves categories de premis. D’una banda, un premi al talent més jove per reconèixer l’esforç dels millors estudiants de la Facultat de Veterinària i, d’altra banda, un premi a la divulgació reconeixent la importància de fer arribar a l’opinió pública el paper i les funciones del veterinari.

En la seva benvinguda, el vicepresident del COVB, Ricard Parés ha revisat alguns dels temes actuals que giren entorn de la professió veterinària com ara el Projecte de Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, el Decret de l’ús sostenible d’antibiòtics, el Decret del veterinari de granges, la declaració de Catalunya com a zona lliure de tuberculosis bovina, la demanda per l’aprovació d’un decret per establir la vacunació obligatòria contra la ràbia, l’intrusisme professional, l’arribada de grups d’inversors a la clínica de petits animals o el desenvolupament del concepte One Health. “En tots aquests temes, els veterinaris hem de tenir veu i visibilitat” ha explicat el vicepresident del COVB, “cal que siguem valents i expliquem la feina que fem i que fem bé perquè som apassionats de la nostra feina. Estiguem orgullosos del que fem i liderem sense complex tots aquests temes que tenim sobre la taula i els que vindran.”

A continuació, i amb la conducció de la periodista Ana Boadas s’han entregat els següents Premis VETS 2022:

 • Premi Honorífic del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona: Ignasi Farràs. Excel·lent professional de la veterinària de petits animals i expert en oftalmologia. Soci fundador de la “Clínica Veterinària Sagrada Família” de Barcelona: precursora dels serveis d’urgències veterinàries a la ciutat de Barcelona. El 2021 va ser anomenat “Col·legiat Emèrit” pel Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona.
 • Premi VETS a la Trajectòria Professional: Jordi Manubens expert en cardiologia. Va ser el primer veterinari a col·locar marcapassos a gossos a l’estat espanyol.
 • Premi VETS One Health: Maria Àngels Calvo, doctora en farmàcia i veterinària. És especialista en Microbiologia i Parasitologia i catedràtica de Sanitat Animal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat més de 259 treballs d’investigació i rebut més de 20 premis per a la seva tasca investigadora.
 • Premi VETS a la Clínica Veterinària: Albert Lloret, un dels grans referents en la clínica felina del nostre país. Membre fundador del grup de medicina felina d’AVEPA i membre del comitè assessor europeu de guies vacunals i malalties infeccioses felines. Actualment, exerceix la seva tasca clínica, assistencial i docent en la Fundació Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Premi VETS a la Ramaderia: Veterinaris d’Avià. Grup de veterinaris rurals que fa més de 40 anys que treballen a les comarques del Berguedà i Solsonès. Van posar en marxa la inseminació artificial, els controls reproductius, el sanejament oficial i el control de nutrició. Actualment, tenen cura d’una cabanya de 21.000 vaques, 16.000 de carn i 5.000 de llet.
 • Premi VETS a la Recerca: Laila Darwich Soliva. Les seves principals línies de recerca se centren en l’estudi de les malalties infeccioses, l’estudi d’agents zoonòtics i de l’impacte de les Resistències Antimicrobianes en animals domèstics i  salvatges. Actualment, és la Cap del Departament de Sanitat i Anatomia Animal de la UAB.
 • Premi VETS al Talent Universitari: a proposta del Deganat de la Facultat de veterinària de la UAB i en funció del millor expedient acadèmic del curs 2021-2022, el  premi és per: Jèssica Martín Cañabete, Héctor Cuerda López i Laura Campos Vives.
 • Premi VETS Periodisme i Divulgació: Barbarà Julbe. Periodista i escriptora. Actualment, és corresponsal de RAC1 a les comarques de Girona i col·laboradora del Diari Ara. Dirigeix i presenta el podcast ‘Animals de companyia’ a RAC+1, un espai dedicat a conèixer millor els animals de companyia i entendre quines són les seves necessitats, on dona veu a experts en veterinària i en el comportament animal. Al diari Ara, hi ha fet nombrosos reportatges sobre animals, entre ells, un sobre l’alta sensibilitat auditiva i com els afecten els petards de la revetlla de Sant Joan, l’acolliment d’animals a casa o el dol animal.
 • Premi VETS per la Seguretat Alimentària: Equip de Gestió del Coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A través d’aquest grup i durant 14 anys, més de 1.000 persones han creat coneixement en àmbits com seguretat alimentària, escorxadors, laboratoris, inspecció, control oficial i  promoció de la salut.
 • Premi VETS per la Protecció Animal: Rafael Molina que ha dedicat tota la seva carrera professional a la protecció dels milers d’animals salvatges que han arribat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa.
 • Premi VETS a la Iniciativa Pública: Anna Ortonoves, cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona des de març de 2012. Algunes de les fites més rellevants del departament sota la seva direcció són: la lluita contra el maltractament a les botigues de venda de cadells, la redacció de l’Ordenança de Protecció, tinença i venda d’animals del 2014, l’accés dels gossos al metro, la millora dels serveis del Centre d’Acollida d’animals de companyia de Barcelona i el programa d’atenció als animals de les persones en situació de sensellarisme.
 • Premi VETS Ajuda i Assistència: Associació d’Usuaris i Usuàries de Gossos Pigall de Catalunya, que treballa per millorar la qualitat de vida i els drets de les persones cegues i els seus gossos guia, sensibilitzant a la societat i donant a conèixer el paper que juga el gos pigall en l’autonomia de les persones amb discapacitat visual, i lluitant per reduir les situacions de discriminació. L’any 2022, l’entitat ha celebrat el seu 40 aniversari.

Aquesta edició dels Premis VETS té el suport de Grup Gepork, MSD Animals Health, LETIPharma.

Patrocinadors: