COVB

Actualitat/ Notícies

Del 29 de juny al 2 de juliol, cicle de seminaris web ‘Bioseguretat i la seva pràctica en clíniques d’animals de companyia’

26/06/2020

Els propers dies 29 i 30 de juny, 1 i 2 de juliol, el Consejo de Colegios Veterinarios de España i la Fundación General de la Universidad Complutense de Madrid proposen el cicle de seminaris web “Bioseguretat i la seva pràctica en clínica d’animals de companyia”.

El cicle contempla quatre conferències monogràfiques d’una hora de durada, repartides en 40 minuts de conferència i els altres 20 minuts per precs i preguntes a través de xat. Les conferències seran retransmeses en directe a través de les plataformes informàtiques de la UCM i/o en un canal de YouTube.

 

Objectius

El curs pretén introduir als veterinaris especialistes en petits animals i usuaris de les mateixes, propietaris d’animals de companyia, en el concepte de Bioseguretat, que en l’actualitat regeix tots els patrons de prevenció de riscos biològics en qualsevol tipus d’activitat laboral, aplicada en aquest cas, a l’activitat que ens ocupa.

El curs donarà una idea del significat d’aquests riscos originats pels agents patògens que poden estar presents en les instal·lacions, l’utillatge i equips o l’ambient a partir dels usuaris animals, pacients o animals sans i els tècnics relacionats amb la seva consulta o potencial intervenció amb propòsits de mantenir o recuperar la seva salut, igual que a partir de qualsevol visitant o usuari de les instal·lacions. S’estudiaran els agents i les vies ordinàries de transmissió, igual que els procediments per bloquejar-les impedint el contagi. Es formularan algunes reflexions en el que s’ha donat a denominar “Cultura de Bioseguretat”, estesa en aquests moments a tot tipus d’establiments en els quals hi ha el risc biològic.

Es farà un repàs de què són els Centres Veterinaris de Petits Animals, amb particular referència a les Clíniques d’Animals de Companyia, amb les seves particularitats sobre la normativa existent, especialment del Consell de Col·legis Oficials de Veterinaris. S’ajustarà el concepte de barreres de contenció, amb la diversificació d’elements que integra, elements de protecció personal, instal·lacions i equips, així com els propòsits de garantir l’absència de risc personal i per a la comunitat a càrrec d’agents patògens, especialment dels que són causa de zoonosi.

S’analitzaran protocols de presa i enviament de mostres per a anàlisi a laboratori, especialment en els casos de sospita de malaltia infecciosa, respectant les garanties que la Llei exigeix ​​per a la protecció dels encarregats del transport i les condicions de les trameses. Menció especial als programes de neteja, rentat i desinfecció d’instal·lacions i equips.

Finalment, el seminari abordarà la problemàtica de la relació de les clíniques veterinàries amb el medi ambient en el que fa als materials de rebuig de l’activitat ordinària, igual que com fa referència a l’eliminació de residus i cadàvers, evitant situacions de risc per al personal i la comunitat. En general, s’ha de fer referència als codis de bones pràctiques d’intervenció en les clíniques veterinàries de petits animals i el valor del benestar animal en les mateixes.

Més informació i inscripcions

La participació és gratuïta per als col·legiats, que rebran de manera automàtica i també gratuïta el certificat d’assistència.

En cas de sol·licitar el certificat d’aprofitament haurien de realitzar la prova on-line que tindria un pagament associat.

Informació i inscripcions AQUÍ