COVB

Actualitat/ Notícies

Confirmació d’un focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) H5N1 en aus salvatges a Castelló d’Empúries

02/02/2022

La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia ha informat que en data 27 de gener de 2022, el Laboratorio Central de Veterinaria d’Algete ha confirmat la detecció del virus d’IAAP H5N1, a Castelló d’Empúries, Girona  i 3 focus més a Àvila.

En el cas de Girona es tracta d’una cigonya localitzada pels Agents Rurals el passat 17 de gener als Aiguamolls de l’Empordà (Castelló d’Empúries), fruit de la intensificació de la vigilància passiva del Programa de Vigilància de la Influença Aviar a Catalunya.  Aquesta va ser traslladada al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà on es van prendre mostres, enviades posteriorment per al seu anàlisi al CReSA.

Tot i que no és una mesura sanitària obligatòria, com a mesura de precaució s’ha establert  una zona de control (3km) i una zona de seguiment (10 Km) al voltant de la localització de l’au salvatge positiva. Els Serveis Veterinaris Oficials del DACC amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, estan fent visites de control a les explotacions d’aus de corral ubicades en aquestes zones per tal de comprovar les mesures de bioseguretat i realitzar vigilància passiva.

És important dir que no existeix cap restricció de moviment d’aus de corral vives ni dels seus productes a les explotacions ubicades a les zones de control i seguiment.

Us recordem que, considerant el risc d’incursió de la IAAP a les explotacions d’aus de corral que suposa la presència del virus de la IAAP al nostre territori, el passat 12 de gener de 2022, es va publicar al DOGC la RESOLUCIÓ ACC/14/2022, de 10 de gener, per la qual s’adopten mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la difusió de la influença aviària a Catalunya.

 

Mesures d’aplicació a totes les explotacions avícoles de Catalunya
 • Prohibició ús d’aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça
 • Prohibició cria d’ànecs i oques conjuntament amb altres espècies d’aus de corral
 • Prohibició de la producció i manteniment d’aus de corral a l’aire lliure (es pot autoritzar si disposa de sistema per evitar entrada d’aus silvestres prèvia sol·licitud)
 • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA)
 • Els dipòsits d’aigua situats a l’exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres
 • Prohibida la presència d’aus de corral o altres tipus d’aus captives en centres de concentració d’animals (definits a l’article 3.7 de la Llei 8/2003)
Amb aquestes noves notificacions, durant l’any 2022 s’han detectat un total de 8 focus d’IAAP H5N1 a Espanya:

Focus IAAP aus silvestres

 • Girona: 1 focus a Aiguamolls de l’Empordà
 • Lleida: 1 focus a Ribera del riu Segre
 • Àvila: 5 focus ( Llacunes de l’Ós, El Bohodón, Donjimeno, Palacios Rubio i nucli urbà de Hoyo de Pinares)
 • Palència:  1 focus Llacuna de la Nava de Fuentes
Focus IAAP aus domèstiques
 • Segòvia: 1 focus en una explotació de gall dindi