COVB

Actualitat/ Notícies

Els Premis VETS del COVB ja són la festa de la Veterinària a Barcelona

15/03/2023

Per tercer any, l’auditori Axa de Barcelona, va acollir els professionals de la veterinària amb motiu de l’acte d’entrega dels Premis VETS que impulsa el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona amb l’objectiu de donar visibilitat i reconeixement a la professió veterinària i a tots els sectors i àmbits on la veterinària és clau.

Per a demostrar l’ampli ventall d’àrees en què la veterinària té un paper rellevant es va convidar a l’acte a la Dra. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que el va inaugurar, la Sra. Carme Mate, directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, i la Sra. Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, que el va clausurar.

De la mateixa manera i per a impulsar la veterinària de tots els vessants, en aquesta edició s’han afegit dues noves categories de premis. D’una banda, un premi al talent més jove per a reconèixer l’esforç dels millors estudiants de la Facultat de Veterinària i, d’altra banda, un premi a la divulgació reconeixent la importància de fer arribar a l’opinió pública el paper i les funcions del veterinari.

Aquests són els guanyadors dels Premis VETS 2022:

 • Premi Honorífic del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona: Ignasi Farràs. Excel·lent professional de la veterinària de petits animals i expert en oftalmologia. Soci fundador de la “Clínica Veterinària Sagrada Família” de Barcelona: precursora dels serveis d’urgències veterinàries a la Ciutat de Barcelona. Ha tingut una forta vinculació amb AVEPA (Associació de Veterinaris Especialistes en Petits Animals). El 2021 va ser anomenat “Col·legiat Emèrit” pel Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona.
 • Premi VETS a la Trajectòria ProfessionalJordi Manubens. Fundador i ex Responsable del Servei de Cardiologia, Respiratori, Cirurgia toràcica i Intervencionisme de l’Hospital Veterinari Molins. Va ser el primer veterinari a col·locar marcapassos a gossos a l’estat espanyol. Ha fet conferències arreu del món compartint el seu coneixement. No hi ha dubte de la seva contribució al creixement de la veterinària.
 • Premi VETS One HealthMaria Àngels Calvo. És doctora en farmàcia i veterinària i té una llarga trajectòria investigadora i docent. És especialista en Microbiologia i Parasitologia i catedràtica de Sanitat Animal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat més de 259 treballs d’investigació i rebut més de 20 premis per a la seva tasca investigadora. Forma part del projecte “Micromon” un projecte internacional per a estudiants de secundària per a fer divulgació de la lluita a la resistència als antibiòtics. I és membre de la comissió “One Health” del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya fent difusió d’aquest concepte i tot el que representa.
 • Premi VETS a la Clínica Veterinària: Albert Lloret. Un dels grans referents en la clínica felina del nostre país. Membre fundador del grup de medicina felina d’AVEPA i membre del Comitè Assessor Europeu de Guies Vacunals i Malalties Infeccioses Felines. Actualment, exerceix la seva tasca clínica, assistencial i docent en la Fundació Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Premi VETS a la Ramaderia: Veterinaris d’Avià. Grup de veterinaris rurals que fa més de 40 anys que treballen a les comarques del Berguedà i Solsonès. Van posar en marxa la inseminació artificial, els controls reproductius, el sanejament oficial i el control de nutrició. Actualment, tenen cura d’una cabanya de 21.000 vaques, 16.000 de carn i 5.000 de llet.
 • Premi VETS a la Recerca: Dra. Laila Darwich Soliva.  Les seves principals línies de recerca se centren en l’estudi de les malalties infeccioses, l’estudi d’agents zoonòtics i de l’impacte de les Resistències Antimicrobianes en animals domèstics i salvatges. Actualment, és la coordinadora del Màster Oficial en “Zoonosi” i una “Sola Salut” de la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre de la Comissió One Health del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, i Cap del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB.
 • Premi VETS al Talent Universitari: Jèssica Martín Cañabete, Héctor Cuerda López i Laura Campos Vives. A proposta del Deganat de la Facultat de Veterinària de la UAB i en funció del millor expedient acadèmic del curs  2021-2022.
 • Premi VETS Periodisme i Divulgació: Barbarà Julbe. Periodista i escriptora. Actualment, és corresponsal de RAC1 a les comarques de Girona i col·laboradora del Diari Ara. Dirigeix i presenta el pòdcast ‘Animals de companyia’ a RAC+1, un espai dedicat a conèixer millor els animals de companyia i entendre quines són les seves necessitats, on dóna veu a experts en veterinària i al comportament animal. Al Diari Ara, hi ha fet nombrosos reportatges sobre animals, entre ells, un sobre l’alta sensibilitat auditiva i com els afecten els petards de la revetlla de Sant Joan, l’acolliment d’animals a casa o el dol animal.
 • Premi VETS per a la Seguretat Alimentària: Equip de Gestió del Coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest grup té per missió generar i impulsar dinàmiques a on la identificació, el desenvolupament, la combinació i la renovació del coneixement es posi al servei de les decisions i els reptes als quals s’enfronta l’Agència. Durant 14 anys, més de 1.000 persones han creat coneixement en àmbits com seguretat alimentària, escorxadors, laboratoris, inspecció, control oficial i promoció de la salut.
 • Premi VETS per a la Protecció Animal: Rafael Molina. Ha dedicat tota la seva carrera professional a la protecció dels milers d’animals salvatges que han arribat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, per tal de guarir-los i poder-los retornarlos a la natura. Ha estat fundador de l’Associació de Veterinaris per a l’atenció de la fauna exòtica i salvatge, va formar part de la primera junta del Grup de Treball de Medicina i Cirurgia d’Animals Exòtics d’AVEPA i del Comitè Científic d’AVEPA durant 12 anys. És en definitiva un expert i un defensor reconegut internacional de la fauna salvatge.
 • Premi VETS a la Iniciativa PúblicaAnna Ortonoves. Cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona des de març de 2012. Algunes de les fites més rellevants del departament sota la seva direcció són: la lluita contra el maltractament a les botigues de venda de cadells, la redacció de l’Ordenança de Protecció, tinença i venda d’animals del 2014, l’accés dels gossos al metro, la millora dels serveis del Centre d’Acollida d’animals de companyia de Barcelona i el programa d’atenció als animals de les persones en situació de sensellarisme.
 • Premi VETS Ajuda i Assistència: Associació d’Usuaris i Usuàries de Gossos Pigall de Catalunya. L’associació treballa per a millorar la qualitat de vida i els drets de les persones cegues i els seus gossos guia, sensibilitzant a la societat i donant a conèixer el paper que juga el gos pigall en l’autonomia de les persones amb discapacitat visual, i lluitant per reduir les situacions de discriminació. L’any 2022, l’entitat va celebrar el seu 40 aniversari.

Amb l’assistència de més de 200 persones, els Premis VETS es consoliden com la festa de la veterinària a Barcelona.