COVB

Actualitat/ Notícies

La grip aviar H5N1 i la seguretat alimentària: actualització de l’ACSA

21/11/2025

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha difós l’ACSA-BRIEF del mes de novembre, dedicat monogràficament a “El virus de la grip aviar H5N1 i la seguretat alimentària”.

El document revisa la situació epidemiològica actual, el risc associat als aliments d’origen animal i el marc normatiu aplicable, amb especial atenció a l’aviram, la llet i altres animals de producció.

SITUACIÓ EPIDEMIOLÒGICA ACTUAL

Segons les dades recollides per l’ACSA:

  • A Espanya, aquest any s’han detectat 11 focus en aus domèstiques i 45 en aus silvestres.
  • A Catalunya, fins al mes de setembre, el virus només s’ha detectat en aus silvestres.
  • El risc epidemiològic es manté alt per la persistència del virus, les migracions de tardor i l’arribada de l’hivern, fet que fa preveure nous focus.

Tot i aquest increment, l’ACSA recorda que no s’han notificat casos confirmats de presència d’H5N1 en aliments comercialitzats per al consum humà ni a Espanya ni a Europa durant el 2025.

ALTRES ANIMALS DE GRANJA I VIA ALIMENTÀRIA

L’informe analitza el comportament del virus en diferents espècies:

  • Boví:
    • A Europa, fins al setembre de 2025, no s’han detectat bovins infectats, però sí petits carnívors (com els gats) relacionats amb el consum de productes contaminats crus.
    • La infecció s’associa sobretot a la llet i la munyida, amb replicació viral a la glàndula mamària i presència potencial del virus en la llet crua.
  • Oví i cabrum:
    • No hi ha evidència clara de virèmia productiva, tot i que s’han detectat anticossos en ovelles i cabres.
    • Es descriu un cas aïllat d’una ovella infectada al Regne Unit.
  • Porcí:
    • Els porcs poden actuar com a “mixing vessel” per a virus gripals d’aus i humans, però els estudis fins a 2024 indiquen que la infecció per H5N1 és, en general, poc eficient i limitada.
    • El 2025 s’han detectat casos en porcs i senglars a Europa, indicant una certa capacitat d’adaptació als mamífers, però no s’han detectat casos a Espanya.

PRESÈNCIA DEL VIRUS EN ALIMENTS I GESTIÓ DEL RISC

L’ACSA subratlla que actualment no hi ha evidència que el virus H5N1 es transmeti a les persones pel consum d’aliments, inclosos:

  • Carn i ous d’aviram:
    • El virus pot estar present en carn, vísceres i ous d’aus infectades, així com en superfícies i utensilis per contaminació creuada.
    • La cocció completa (més de 70 °C al centre de l’aliment) inactiva el virus.
    • La separació estricta entre aliments crus i cuits, el rentat de mans i la higiene de superfícies minimitzen el risc.
  • Llet i productes lactis:
    • No es pot descartar teòricament la transmissió a través de llet crua procedent d’animals infectats.
    • La pasteurització (o tractaments tèrmics equivalents) és molt eficaç per inactivar el virus.
    • En llet crua refrigerada, el virus pot mantenir-se viable durant períodes prolongats, i en formatges de llet crua pot sobreviure fins a 120 dies, en funció del pH i la humitat.
    • L’ACSA recorda que, davant animals infectats o sospitosos, la normativa europea estableix que la llet crua i els seus derivats no es poden destinar al consum humà ni animal.

AVALUACIÓ DEL RISC PER AL CONSUMIDOR

A data d’avui:

  • No s’han detectat casos confirmats d’H5N1 en aliments comercialitzats per al consum humà ni a Espanya ni a la resta d’Europa.
  • Les agències internacionals (EFSA, FAO) consideren que el risc de transmissió alimentària és insignificant, especialment quan es respecten les pràctiques habituals d’higiene i cocció.
  • Els casos humans notificats a escala mundial des de 2024 han estat molt escassos i vinculats a la manipulació d’aus infectades o a entorns d’alt risc, no al consum d’aliments.

En resum, l’H5N1 no suposa actualment un risc per via alimentària, sempre que es mantinguin les normes habituals d’higiene i una cocció adequada dels aliments.

RECOMANACIONS PER ALS PROFESSIONALS VETERINARIS

L’ACSA remarca la importància que els veterinaris i veterinàries:

  • Transmetin missatges de calma i basats en l’evidència a ramaders, indústria i consumidors.
  • Recordin les bones pràctiques d’higiene en la manipulació d’aliments d’origen animal.
  • Vetllin pel compliment de la normativa europea i estatal en explotacions i indústries alimentàries en cas de sospita o confirmació d’H5N1.

Podeu consultar el monogràfic complet de l’ACSA sobre H5N1 i seguretat alimentària aquí.