COVB

Actualidad/ Noticias

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona demana que la vacuna antiràbica per a gossos, gats i fures sigui obligatòria

10/08/2022

  • A Catalunya, a diferència d’altres comunitats autònomes de l’Estat Espanyol, la vacuna contra la ràbia no és obligatòria.
  • L’arribada d’animals de companyia infectats procedents d’Ucraïna podria tenir conseqüències també en l’espècie humana.
  • Cal un programa integral de vacunació amb vigilància i control que inclogui una immunitat de grup.

 

Davant l’arribada a Catalunya d’animals de companyia procedents d’Ucraïna, país on la infecció pel virus de la ràbia és endèmica, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), demana a l’Administració l’obligatorietat de posar la vacuna antiràbica a tota la població de gossos, gats i fures. Cal recordar que fa només uns anys aquesta vacunació era obligatòria al nostre territori, tal com encara ho és en altres comunitats autònomes de l’Estat Espanyol.

La ràbia és una important zoonosi que es produeix per contacte de ferides o mucoses amb saliva infectada, que encara és present en països en vies de desenvolupament d’Amèrica, Àfrica i Àsia, i que també afecta a països de l’Est d’Europa, com ara Rússia, Bielorússia i Ucraïna.

D’acord amb la Presidenta del Comitè de Veterinaris per a la Protecció dels Animals del COVB, Helena Arce, «Al món, la vacunació antiràbica s’ha demostrat com l’estratègia clau en el control de la ràbia, no només en la població animal sinó també en l’espècie humana. És urgent crear un programa integral de vacunació, vigilància i control que inclogui una immunitat de col·lectiu».

És rellevant recordar que el virus de la ràbia és mortal. Generalment es transmet a través de la mossegada d’un animal infectat i a partir de l’aparició dels primers símptomes, que poden ser similars als de la grip, la malaltia sol anar a més, fins a causar la mort pràcticament en tots els casos, siguin animals o persones.

En aquest sentit, Manel Oms, President del Comitè Assessor per a la Clínica d’Animals de Companyia del COVB apunta: «El fet de no vacunar els nostres animals representa una pèrdua de la immunitat de grup i una resposta immunitària insuficient, que ens fa vulnerables a possibles brots de la malaltia. Cal recordar que Catalunya és terra de pas i d’acollida, i també és territori fronterer amb zones on, de forma esporàdica, es notifiquen casos de ràbia. La no obligatorietat de la vacuna antiràbica als nostres animals de companyia ens situa en una posició molt compromesa i d’alt risc davant la possible aparició d’un brot per l’arribada de gossos/gats infectats». I finalitza: «Un protocol on la vacuna sigui obligatòria per tota la població de gossos, gats i fures serà, sense cap mena de dubte, una garantia de salut per a les persones i els animals».

 

Contacto de prensa y entrevistas:

Montse Llamas, montse@alaoeste.com, 636 82 02 01