VIATJAR AMB LA MASCOTA
Ja està en funcionament el nou passaport per animals de companyia

Com ja us hem anat informat en anteriors ocasions, el Parlament Europeu ha aprovat el nou model de passaport pels desplaçaments sense ànim comercial per la Unió Europea de gossos, gats i fures.
Aquest Reglament estableix que els gossos, gats i fures hauran d’estar marcats amb la implantació d’un transponedor (o un tatuatge clarament llegible aplicat abans del 3 de juliol de 2011).
En cas de viatjar amb qualsevol altre animal de companyia es recomana contactar amb les autoritats del propi país o país de destí. Si l’animal és un híbrid (per exemple, el gat de bengala o el gos llop), contacti també amb el ministeri per assegurar-se’n el seu trasllat.
Complimentant la informació que us hem anat fent arribar darrers enviaments, us adjuntem un seguit de normes, obligacions i dubtes freqüents en relació a aquesta nova normativa pels animals que es desplaçen dins o fora de la Unió Europea.
APARTATS A COMPLIMENTAR:
Prova de valoració d’anticossos.
Aquesta secció únicament s’ha d’omplir quan es realitzi aquesta prova. Actualment es realitza quan l’animal viatja a un país tercer amb casos declarats de ràbia, com és el cas per exemple del Marroc, i el propietari té la intenció de retornar a la UE o pot ser exigida per un país tercer. El propietari de l’animal que vol viatjar es el responsable d’assabentar-se prèviament que demana el país tercer i que exigeix Espanya per permetre el retorn.
Tractament Equinococcosi.
El Reglament 1152/2011 que completa el Reglament (CE) nº 998/2003 respecte a les mesures sanitàries preventives per a controlar la infecció de gossos per Echinococcus multiocularis continua vigent i si la destinació del gos és un dels països que figuren al seu Annex I s’ha de complir conforme els requisits establerts en aquest Reglament (Països que figuren actualment al Reglament 1152/2011: Finlàndia, Regne Unit, Irlanda i Malta).
Altres tractaments antiparasitaris, altres vacunacions, examen clínic i legalització.
A les “Notes explicatives per emplenar el passaport” que figuren a les pàgines inicials del mateix consta que les “Seccions VIII a XI: complementació que podran exigir tercers països o territoris de destí que acceptin el passaport”. Es responsabilitat del propietari conèixer aquests requisits. El MAGRAMA els recull a l’apartat corresponent als animals de companyia de la pàgina web sobre comerç exterior ramader; CEXGAN (http://cexgan.magrama.es).
Examen clínic.
Aquesta Secció s’ha d’omplir en els casos de trasllats d’animals que es desplacen amb ànim comercial, quan hi ha una transmissió de propietat (animals adoptats, per exemple), o quan el nombre de gossos, gats o fures es superior a 5, ja que en aquest cas la Directiva 92/65/CEE així ho estableix. Al passaport d’aquests animals ha de figurar l’examen clínic efectuat en les 48 hores anteriors al trasllat i a més serà necessària l’emissió d’un certificat TRACES.
OBLIGACIONS REGISTRALS:
Les persones col·legiades que expedeixin passaport han de conservar, durant al menys 3 anys, un registre amb la següent informació:
- Localització del microxip, data d’aplicació o de lectura i número de microxip.
- Nom, espècie, raça (segons propietari), sexe, color, data de naixement (indicada pel propietari) i altres trets distintius de l’animal.
- Nom i dades de contacte del propietari.
Per tant, es recomana anotar aquesta informació a les fitxes clíniques dels pacients.
S’ha de tenir en compte que els passaports expedits a Catalunya es distribueixen pels Col·legis de veterinaris catalans juntament amb els documents de registre a l’AIAC per que s’inscriguin a aquesta base de dades, amb la qual cosa també aquesta informació constarà a aquest arxiu.
DUBTES MÉS FREQÜENTS:
- La complementació de la Secció IV EXPEDICIÓ DEL PASSAPORT és opcional?
Encara que al model oficial no figuren marcats aquestes dades com a obligatòries, l’article 21 del Reglament (UE) 576/2013 estableix que s’han de consignar.
- Què implica que ens identifiquem com a veterinari que ha fet l'expedició del passaport?
Simplement identifica al veterinari que ha expedit el passaport i és responsable d’expedir-ho de manera correcta pel que fa a les 5 primeres seccions. Pel que fa a les vacunacions o els tractaments seran responsables els veterinaris que realitzin l’actuació concreta.
Aquest veterinari no ha de ser el mateix que va implantar el microxip. Si no coincideixen, el veterinari que expedeix el passaport ha de comprovar amb el lector del microxip el número i consignar a la secció “Marcat de l’animal”, la data en que ha fet la lectura del microxip i ratllar l’expressió “col·locació”.
- Què hem de fer quan arribin animals amb el passaport mig complet? El completem?
Si manca alguna dada de les que són necessàries per al desplaçament de l’animal i sempre que disposis de la informació necessària sí que s’ha completar. Si les dades que manquen son les del veterinari que va expedir el passaport, entenem que el passaport no és vàlid i s’ha de comunicar el fet el Consell i fer-ne un de nou.
- Les enganxines per protegir les inscripcions del passaport, s'utilitzen de forma exclusiva en els passaports nous o també en els vells?
Als nous exclusivament.
- Són només per protegir la inscripció de la vacuna de la ràbia o per totes?
Segons les explicacions que hi consten a la Part 2, de l’Annex III, del Reglament d’execució (UE) 577/2103, els adhesius s’han de posar a la pàgina de la secció III. Marcat de l’animal, un cop s’hagin omplert les dades requerits a aquesta.
També es poden posar quan s’incorpori amb un adhesiu la informació d’alguna pàgina del passaport (per exemple a les seccions V. Vacunació antiràbica i VII. Tractament contra Echinococcus), per segellar l’adhesiu en cas que aquest últim no s’autodestrueixi al ser arrancat.
- És o no obligatori donar d'alta i registrar a l'AIAC abans d'expedir el passaport?
El passaport expedit a Catalunya es distribueix pels Col·legis de veterinaris catalans amb el document de registre del passaport a l’AIAC per que s’inscrigui a aquesta base de dades. Per altre banda, la inscripció del passaport a l’AIAC suposa una garantia pel veterinari que ho expedeixi del compliment de la seva obligació (article 22.3 Reglament 576/2013) de conservar, durant al menys 3 anys, un registre a les fitxes clíniques dels pacients amb la informació legal requerida abans esmentada (al punt “2.- OBLIGACIONS REGISTRALS” d’aquest document).
- S'accepten els passaports d'animals identificats amb microxip però registrats en altres bases de dades?
Els passaports d’altres comunitats o països són correctes (si són el model europeu). Un exemple, un xip inscrit a Madrid porta un passaport de Madrid, i és correcte. No cal fer res. No cal comunicar a l’AIAC. En el cas que es volgués inscriure el xip en l’AIAC, el passaport és vàlid. Actualment existeix un document que permet comunicar (que no registrar) aquest passaport.
- Què passa amb els animals identificats amb microxip però registrats en la base de dades de l’ANICOM?
Els passaports expedits a Catalunya es distribueixen pels Col·legis de veterinaris catalans juntament amb els documents de registre a l’AIAC per que s’inscriguin a aquesta base de dades, previ registre del microxip en AIAC. El fet que aquets animals estiguin inscrits a l’ANICOM no suposa cap problema per que, a més, ho estiguin a l’AIAC.
- És necessari identificar l'animal abans de vacunar contra la ràbia?
Sí, l'animal ha de rebre els tractaments adequats en l'ordre correcte. Perquè no hi hagi dubtes sobre la seva identitat en el moment de la vacunació, cal comprovar prèviament si està o no identificat, i en cas que no ho estigui implantar-li un microxip prèviament.
D’acord amb la lletra d) de l’apartat 2n de l’Annex III del Reglament 576/2013, si l’animal hagués estat vacunat abans de ser identificat, en aquest cas s’hauria de tornar a vacunar a l’animal després d’haver-lo identificat.
- A la secció V de Vacunació antiràbica, com es calculen les dates vàlida des de?
Segons s’estableix a l’apartat 2, lletra e), de l’Annex III del Reglament (UE) Nº 576/2013, en el cas de primovacunació el període de validesa s’inicia com a mínim 21 dies des de la finalització del protocol de vacunació exigit pel fabricant. En el cas de revacunacions i s’aplica la vacuna dins del període d’immunitat establert pel fabricant no serà necessari esperar novament aquests 21 dies.
- A la secció V de Vacunació antiràbica, com es calculen les dates vàlida fins?
Al mateix l’apartat 2, lletra e), de l’Annex III del Reglament (UE) Nº 576/2013, s’estableix que la vacunació serà vàlida fins al final del període d’immunitat prescrita pel fabricant de la vacuna.
- Si va a la consulta un gos, vacunat (perquè li tocava la vacuna anual) fa 3 mesos per un altre veterinari que no ho va omplir perquè l'animal no havia de viatjar i ara vol que certifiqui la ràbia per poder marxar, com puc certificar el que ha fet un altre veterinari? Se li ha de posar una altra vacuna de la ràbia?
No és necessari posar una altra vacuna. La secció V s’omplirà amb les dades exigides: Fabricant i denominació de la vacuna, Número de lot, Data de vacunació i validesa i nom i núm. de col·legiat del veterinari que va fer l’actuació i s’indicarà una menció del tipus: Informació que figura a la cartilla núm * que acompanya també a l’animal.
- Els animals que es desplacin sovint han de portar ràbia cada vegada per tal que figuri al passaport?
Si els animals es desplacen sovint a altres Estats membres l’animal hauran d’estar sempre protegits conforme al període d’immunitat fixat pel fabricant de la vacuna i la informació de la vacuna i la seva validesa figurar correctament al passaport. Si en algun moment es trenca la pauta vacunal haurà de començar de nou amb la primovacunació i esperar 21 dies.

Més informació
NOTA IMPORTANT:
El contingut d’aquesta informació relacionada amb els passaports d’animals de companyia realitzada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ni es pot entendre necessàriament completa, exacta ni actualitzada ni, per tant, fa innecessària la consulta directa del dret vigent a través del Butlletí Oficial de l'Estat, els butlletins o diaris oficials de les comunitats autònomes, el Diari Oficial de la Unió Europea o qualsevol altre mitjà de qualsevol altre tipus, nacional o estranger de publicitat o de coneixement de cap norma, ni tampoc eximeix de la consulta a les autoritats sobre els requisits a complimentar per part dels propietaris o posseïdors d'animals de companyia que vulguin desplaçar-se a o des de aquests països. |
|