La professió veterinària i el sector porcí, davant el reportatge de ‘Salvados’ dedicat a les granges


12 de Febrer de 2018

El programa de la Sexta va posar el sector porcí en el centre del debat a partir d’un reportatge dedicat a les granges emès el diumenge passat, 4 de febrer. El sector porcí adverteix que la situació de les granges no es pot generalitzar a partir d’un exemple que s’ha mostrat de manera esbiaixada.

El sector porcí ha criticat el programa “Salvados” de la Sexta dedicat a les granges, amb diferents comunicats i articles publicats als mitjans de comunicació i comentaris a les xarxes socials. La crítica dels professionals del sector s’ha centrat en l’enfocament sensacionalista del reportatge, que va oferir una imatge del sector que no correspon amb la realitat, i en un programa televisiu que no reflexa la realitat del sector porcí.

L’AVPC (www.avpc.cat), associació que agrupa veterinaris que treballen en l'àmbit del porcí, ha difós un comunicat en aquesta línia. Des de l’AVPC es defensa que “la immensa majoria de ramaders i empreses del sector compleixen amb les normatives i produeixen amb elevats estàndards de sanitat i benestar animal”. A més, es critica que “son absolutament falses les afirmacions fetes al programa sobre la presencia d’hormones o antibiòtics a la carn que es produeix”. I es destaca “la importància dels veterinaris com a garants de la sanitat i benestar dels animals, i de la seguretat alimentaria dels consumidors”.

Davant la situació creada pel programa televisiu, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona vol posar de manifest que el benestar animal és un dels pilars essencials de la producció ramadera per garantir la seguretat i qualitat alimentàries. L'aplicació de bones pràctiques en aquest àmbit té un impacte directe en la qualitat dels productes i també influeix en la reducció de costos de producció, fent possibles models més eficients i sostenibles.