L'Agència Europea de Medicaments aprova la nova classificació d'antibiòtics veterinaris


31 de Gener de 2020

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha aprovat la nova classificació dels antibiòtics veterinaris, considerant tant el risc que el seu ús en animals causa a la salut pública com la necessitat d'usar-los en veterinària. Des d'ara, doncs, es dividiran en quatre categories, de l'A a la D:

La categoria A (Avoid, evitar) inclou antibiòtics no autoritzats actualment en medicina veterinària a la UE. El seu ús en animals productors d'aliments està prohibit i únicament es poden administrar a animals de companyia en circumstàncies excepcionals.

La categoria B (restrict, restringir) abasta quinolones, cefalosporines i polimixinas de tercera i quarta generació. El seu ús en animals s’ha de restringir per mitigar el risc per a la salut pública.

La categoria C (Caution, precaució) inclou els antibiòtics que compten amb alternatives en medicina humana a la UE però que, en medicina veterinària, només troben algunes alternatives en certes indicacions. Tan sols s'han d'utilitzar quan no hi hagi substàncies antimicrobianes efectives en la categoria D.

La categoria D (Prudence, prudència) és la de menor risc. Poden utilitzar-se en animals de manera prudent i han d'evitar tant el seu ús innecessari com els llargs períodes de tractament. I el tractament grupal només s'ha d'aplicar quan l’individual no sigui viable.

La nova classificació dels antibiòtics veterinaris ha estat també aprovada pel Comitè de Medicaments Humans i s'adapta a l'enfocament One Health, que promou una estreta col·laboració entre la medicina humana i la veterinària.

Es pot consultar més informació AQUÍ.