Els veterinaris s’ofereixen a formar a la Guàrdia Urbana per millorar el tracte amb animals


28 de Gener de 2019

La proposta, presentada a l’Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu capacitar els agents de la Guàrdia Urbana perquè resolguin les possibles situacions de crisi amb animals des del coneixement del comportament i el respecte absolut pel benestar animal.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) s’ha ofert a formar els agents de la Guàrdia Urbana perquè sàpiguen com actuar davant d’un animal que pot representar una amenaça, en una reunió amb els responsables municipals dels cossos de seguretat i els serveis de protecció d’animals que s’ha realitzat aquest matí de dijous 3 de gener a l’Ajuntament de Barcelona.

La presidenta del COVB, Marta Legido, ha posat el coneixement veterinari sobre el comportament dels animals a disposició de l’Ajuntament de Barcelona per col·laborar en la formació de la Guàrdia Urbana amb l’objectiu de preveure i resoldre possibles situacions de crisi amb animals, des del coneixement del comportament i el respecte absolut pel benestar animal.

La proposta dels veterinaris de Barcelona, que també es podria traslladar a altres municipis de la demarcació del Col·legi, preveu formació en el benestar animal, des del respecte i bon tracte cap als animals de companyia, així com formació en el reconeixement de llenguatge corporal dels animals, amb l’objectiu d’anticipar les situacions de conflicte i tenir més criteris per acostar-se a un animal.

Situacions de tensió amb animals de companyia

Per gestionar les possibles situacions de tensió amb animals de companyia, el COVB també proposa la participació de psicòlegs, ja que moltes de les situacions conflictives tenen lloc amb persones que viuen al carrer que conviuen amb animals de companyia. Les situacions de tensió s'encomanen a l'animal i poden provocar reaccions defensives i ofensives.

Per garantir actuacions de respecte pel benestar animal, el COVB també proposa una col·laboració més estreta amb el personal veterinari del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CAACB) i de l'Oficina de Protecció dels Animals (OPAB), ja que aquests espais es treballa colze a colze amb la Guàrdia Urbana en les intervencions que es realitzen per garantir el benestar animal, com ara en els decomisos.

Els atacs dels gossos es poden preveure

La presidenta del COVB, Marta Legido, ha apuntat que, si els agents de la Guardia Urbana tenen formació sobre el benestar animal, poden conèixer i preveure millor quin serà el seu comportament davant determinades situacions. Segons Marta Legido, “als animals els passa com a les persones, que es poden defensar amb un atac quan interpreten que viuen una situació de perill, i per evitar que ens puguin veure com una amenaça, cal conèixer-los per saber com acostar-nos-hi”.