El Consejo General de Colegios Veterinarios de España i els col·legis de Catalunya, Euskadi, Galícia i Astúries reivindicaran junts l’obligatorietat de la vacuna antiràbica


23 de Desembre de 2019

El passat 15 de desembre, coincidint amb l’Assemblea General del Consejo General de Colegios Veterinarios de España celebrada a Madrid, representants dels col·legis oficials de Catalunya, Euskadi, Galícia i el Principat d’Astúries van signar un protocol de col·laboració per a reivindicar a les Administracions públiques l’obligatorietat de la vacuna antiràbica.

Precisament, en aquests quatre territoris la vacuna no té caràcter obligatori, amb una excepció menor en el cas asturià, on només s’han de vacunar el 2% de gossos considerats potencialment perillosos. Per part del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) hi van participar Ricard Parés ─president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB)─ i Carmen López ─presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida (COVLL)─.

Poc després de la signatura del protocol, es va conèixer la notícia de la mort del pacient ingressat en un hospital basc. Un nou cas que, per als quatre col·legis signants i per al Consejo General, suposa una nova demostració de la urgència d’aquesta mesura per a garantir la salut d’animals i persones.

El passat 28 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita Contra la Ràbia, el CCVC va demanar novament a la Generalitat l’adopció d’aquesta obligatorietat i li va recordar, també públicament, la importància de desenvolupar més campanyes de sensibilització ciutadana al voltant d’aquesta qüestió.

Segons l'Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les seves sigles en anglès), es calcula que la ràbia causa cada any 59.000 morts a escala mundial. Es tracta d’una malaltia molt greu que viatja pel sistema nerviós i que, quan arriba al cervell, és mortal. Més del 95% dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o l’esgarrapada de gossos o gats infectats.