Sanitat ordena la retirada, com a mesura preventiva, dels medicaments que contenen ranitidina via oral


03 de Octubre de 2019

La Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), dependent del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social, ha ordenat la retirada, amb data 1 d'octubre, de tots els lots de ranitidina en comprimits disponibles al mercat. Es tracta de tots els productes corresponents a 16 titulars d'autorització de comercialització, que es poden consultar en detall en aquest

ENLLAÇ.

La ranitidina és un principi actiu que s'utilitza per reduir la producció d'àcid a l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic.

La nota emesa per aquest organisme informa que, després d'una revisió duta a terme a nivell europeu i internacional, s'han detectat nitrosinomas en diversos lots. Per això, l'AEMPS ha decretat aquesta retirada, com a mesura de precaució i per tal de reduir al mínim l'exposició a aquesta substància. Dins d'aquest criteri de precaució, els medicaments amb ranitidina intravenosa romanen en el mercat i no són objecte de retirada, en ser essencials en algunes indicacions terapèutiques.

Amb les dades disponibles, no hi ha evidència que la presència de N-Nitrosodimetilamina hagi pogut produir cap dany als pacients que han consumit el medicament. No obstant això, el potencial risc derivat de l'efecte acumulatiu d’aquesta impuresa, fa necessària l'adopció de mesures de precaució.