El COVB alerta de les greus conseqüències que provoquen en els animals els assalts dels activistes a les granges


10 de Setembre de 2019

Com a conseqüència de les entrades en explotacions ramaderes per part d’activistes, cada cop més freqüents a Catalunya, i especialment del recent assalt una granja de conills d’Osona, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) vol alertar de les greus seqüeles que tenen aquestes accions per la salut dels animals.

Des del COVB es posa de manifest l’elevat risc per la vida dels animals que suposa l’entrada a les explotacions de persones alienes a les mateixes, ja que a més d’afectar al seu benestar i provocar-los greus situacions d’estrès, es facilita l’entrada de malalties i agents infecciosos a les instal·lacions.

En aquest cas concret, cal destacar que el conill és un animal particularment sensible a l’estrès, ja que és una espècie considerada “presa” i, per tant, assumeix qualsevol persona aliena com un predador i se sent immediatament amenaçada.

A més, en ser un animal “presa”, en condicions naturals la durada de la seva vida és molt curta, i això li ha fet prioritzar el desenvolupament d’estratègies diferents a la immunitat, com ara la capacitat d’escapatòria o una alta capacitat reproductiva. En canvi, aquesta baixa immunitat l’ha convertit en una espècie molt sensible a les infeccions, especialment a les respiratòries.

En el cas específic de la granja de Gurb recentment assaltada, l’informe veterinari posterior evidenciava que l’acció havia provocat la mort d’un centenar d’animals, molts altres presentaven importants seqüeles físiques i una quinzena de mares havien estat sostretes de l’explotació, deixant orfes les seves cries.

En definitiva, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona alerta que els assalts a les granges comporten conseqüències negatives molt greus per la salut i el benestar dels animals. Recorda, a més, que els veterinaris són aquells professionals que coneixen bé el comportament animal i els únics capacitats per a assessorar sobre la correcta cura i manteniment dels mateixos. Actuacions com les que s’han produït, sense els coneixements adequats, tenen efectes irreparables per a la salut i el benestar animals.